Regeling Mijnbouwschade Groningen
Per 9 augustus is er door de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de Raad) een subsidieregeling ingesteld die met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023 geldt. Met de regeling wordt gratis rechtsbijstand en/of mediation aan eigenaren van gebouwen met (vermoedelijke) schade door de gaswinning (mijnbouw) en gasopslag in de regio Groningen/Drenthe mogelijk. Dit geldt ook voor gebouwen die moeten worden versterkt. Het gaat om de Subsidieregeling rechtsbijstand en aanverwante kosten Tijdelijke wet Groningen.
De Raad heeft voor dit doel een subsidieregeling vastgesteld. Deze geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023. Voorwaarden zijn:
1. U bent eigenaar van een gebouw;
2. Als gevolg van de mijnbouw (gaswinning- en opslag) is er schade aan dat gebouw en/of is er versterking nodig.
Om aanspraak te kunnen maken op de rechtsbijstand of mediation moet u zich voor schade hebben aangemeld bij het Instituut Mijnbouw Groningen (IMG). Of voor versterking bericht hebben gekregen van Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
Over de regeling
Met de regeling wordt gratis rechtsbijstand en mediation voor eigenaren van gebouwen (conform art. 1 van de Woningwet) mogelijk, die vanwege schade of versterking als gevolg van aardgaswinning en gasopslag bijstand nodig hebben in het schade- of versterkingsproces. Wilt u weten wanneer iets een gebouw is volgens artikel 1 van de Woningwet? Kijk dan bij de meestgestelde vragen.
Wat kan de Raad voor u betekenen?
U kunt via de Raad een advocaat of mediator krijgen om u te helpen bij het afwikkelen van de schade bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Ook kan hij of zij u helpen bij het proces tot versterking van een gebouw bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG). U moet wel eerst bericht van het IMG of NCG hebben ontvangen.
Verder kunt u een advocaat krijgen voor de zienswijze, bezwaarprocedure of een (hoger) beroep bij de rechtbank. De bijstand van een advocaat en/of mediator is gratis. U hoeft dus ook geen eigen bijdrage te betalen voor het werk dat de advocaat of mediator voor u doet.
Aanvragen via het aanvraagformulier
Heeft u een bevestiging van uw schademelding van het IMG ontvangen? Of bent u geïnformeerd door de NCG over de versterking? Dan kunt u via deze regeling bijstand van een advocaat aanvragen. Als u voor mediation wilt gaan, dan moet u de schriftelijke instemming van de NCG of het IMG hebben dat zij daar ook mee akkoord zijn. Een e-mail waarin dit staat, is prima. Mediation heeft namelijk alleen zin als beide partijen ervoor openstaan. Het aanvraagformulier voor zowel de aanvraag voor een advocaat als voor een mediator vult u in op de website.
Wat gebeurt er na uw aanvraag?
Als wij uw aanvraag hebben ontvangen, neemt de Raad deze in behandeling. Wij zoeken uit de deelnemende advocaten en mediators de drie uit die het beste bij u of uw situatie passen. Vervolgens kiest u hieruit een advocaat of mediator en neemt u met hem of haar contact op.
Wat kunt u doen voordat u bij ons een aanvraag indient?
Heeft u van NCG of het IMG nog geen bericht ontvangen? Neemt u dan contact op met NCG of het IMG.
Voor meer informatie en vragen over schade en versterking kunt u ook terecht bij Stut-en-Steun. Zij zijn zeer goed op de hoogte van alles dat er speelt rondom de schadevergoedings- en versterkingsprocedures.
Bent u door de mijnbouwschade Groningen tegen andere problemen aangelopen?
De advocaat kan u mogelijk ook helpen bij andere problemen die zijn ontstaan door de mijnbouwschade in Groningen. De advocaat kan hier apart subsidie voor aanvragen, buiten deze regeling om. U moet dan wel een eigen bijdrage betalen. Of u hiervoor in aanmerking komt en de hoogte van de eigen bijdrage die u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden.
Het kan zijn dat u twee jaar geleden meer inkomen had en daarom geen subsidie voor een advocaat krijgt. Is uw inkomen en vermogen van dit jaar lager? Kijk dan op onze website onder het kopje ‘Peiljaarverlegging’. Daarnaast gelden er ook andere voorwaarden bij de reguliere subsidie. Deze kunt u nalezen in de bijlage die bij het besluit tot toekenning van deze aparte subsidie wordt meegezonden.
Hoe gaan wij om met uw gegevens?
Uw gegevens worden gebruikt voor het behandelen van uw verzoek. Verder gebruikt de Raad de gegevens als dat nodig is voor de uitvoering en evaluatie van de regeling. Meer informatie over hoe de Raad met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Meer informatie of heeft u vragen?
Heeft u vragen over de regeling, het invullen van het formulier of het verzenden van het formulier? Neem een kijkje bij de ‘Vragen en antwoorden over deze regeling’. Komt u er niet uit? Twijfel niet en bel ons op 088 787 1818. Wij helpen u graag!
Video uitleg subsidieregeling
In deze video krijgt u uitleg over de Subsidieregeling Mijnbouwschade. Niet alleen wat het inhoudt, maar ook wat ú eraan heeft.
Wilt u meer informatie over de subsidieregeling? Bekijk de opname van de webinar van 5 november, waarbij uitleg werd gegeven over de subsidieregeling.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken organiseerde de webinar met medewerking van de Raad voor Rechtsbijstand, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Er wordt ook ruim aandacht besteed aan de mogelijkheid van mediation. Uiteraard kunt u ook terecht bij de veelgestelde vragen over de subsidieregeling.