Wat zijn de gevolgen van hercontrole voor u?
Aan het einde van een zaak waarvoor uw een bijdrage in de kosten heeft ontvangen, kan er een hercontrole op uw inkomen worden uitgevoerd. De volgende situaties zijn mogelijk:
Wat zijn de gevolgen van hercontrole voor u?
De volgende situaties zijn mogelijk:
Situatie a: uw eigen bijdrage blijft hetzelfde na hercontrole
Uw eigen bijdrage blijft hetzelfde na hercontrole, omdat de Belastingdienst uw verzamelinkomen in het peiljaar op ongeveer hetzelfde bedrag heeft vastgesteld. Dit verzamelinkomen valt in dezelfde inkomenscategorie. U ontvangt geen bericht hierover, omdat uw eigen bijdrage niet verandert.
Situatie b: u krijgt geld terug
U krijgt geld terug, omdat de Belastingdienst uw verzamelinkomen in het peiljaar op een lager bedrag heeft vastgesteld. Dit bedrag valt in een andere inkomenscategorie, waarbij een lagere eigen bijdrage hoort. U heeft recht op het verschil tussen de eerder betaalde eigen bijdrage en de nieuw vastgestelde eigen bijdrage. U ontvangt een brief hierover. Als u de eerdere eigen bijdrage niet heeft betaald aan de mediator of de advocaat, ontvangt u uiteraard niets terug. Als u nog een bedrag moet terugbetalen aan de Raad, dan verrekent de Raad het bedrag waarop u recht heeft met het openstaande saldo.
Situatie c: u moet betalen
In deze situatie zijn er na hercontrole twee mogelijkheden: uw eigen bijdrage wordt hoger of u komt niet in aanmerking voor gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand. Hieronder lichten we de twee mogelijkheden toe.
Uw eigen bijdrage wordt hoger
Uw eigen bijdrage wordt hoger, omdat de Belastingdienst uw verzamelinkomen in het peiljaar op een hoger bedrag heeft vastgesteld. Dit bedrag valt in een andere inkomenscategorie, waarbij een hogere eigen bijdrage hoort. Het verschil tussen de eerder betaalde eigen bijdrage en de nieuw vastgestelde eigen bijdrage moet u betalen aan de Raad. De Raad heeft dit verschil namelijk al voor u aan de advocaat betaald. U ontvangt later van de Raad de factuur, waarin staat hoe u moet betalen en of in uw situatie een betalingsregeling mogelijk is.
U komt na hercontrole niet in aanmerking voor gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand
Uw door de Belastingdienst definitief vastgestelde verzamelinkomen in het peiljaar is hoger dan de inkomens- en vermogensgrens. U komt alsnog niet in aanmerking voor een bijdrage in de mediator- of advocaatkosten. U ontvangt daarom een afwijzing. Dit betekent dat u de werkzaamheden van uw mediator of advocaat alsnog volledig zelf moet betalen.
Welke gevolgen heeft deze afwijzing?
Afwijzing van het recht op een tegemoetkoming in de mediator- of advocaatkosten betekent dat u de werkzaamheden van uw mediator of advocaat alsnog volledig zelf moet betalen.
Er zijn drie situaties mogelijk:
1. Uw mediator of advocaat heeft een declaratie voor zijn werkzaamheden ingediend bij de Raad. U krijgt daarom een rekening van de Raad. U betaalt het bedrag dat de Raad aan uw mediator of advocaat heeft betaald terug aan de Raad. U ontvangt een overzicht van de aan de mediator of advocaat verstrekte vergoeding. U krijgt later van de Raad de factuur waarin staat hoe u moet betalen en of in uw situatie een betalingsregeling mogelijk is.
2. Uw mediator of advocaat vraagt een vergoeding aan de Raad én stuurt u een aanvullende rekening. U krijgt dan zowel een rekening van de Raad als van uw mediator of advocaat. Deze moet u beide betalen. In totaal betaalt u nooit meer dan het normale uurloon van uw mediator of advocaat. U ontvangt later van de Raad de factuur waarin staat hoe u moet betalen en of in uw situatie een betalingsregeling mogelijk is.
3. Uw mediator of advocaat stuurt zijn rekening naar u. Als uw recht op een tegemoetkoming in de mediator- of advocaatkosten is afgewezen, mag uw mediator of advocaat zijn werkzaamheden tegen het normale uurloon bij u in rekening brengen. U hoeft dan niets aan de Raad te betalen.
Peiljaarverlegging
Algemeen
U heeft eerder op basis van het inkomen en vermogen in het peiljaar een hoge eigen bijdrage of een afwijzing op uw toevoegingaanvraag gekregen. Omdat uw inkomen en vermogen in het jaar van de aanvraag voor een toevoeging een stuk lager zou uitvallen, heeft u ons gevraagd om het jaar van de aanvraag als peiljaar te nemen. Dit heet peiljaarverlegging. De eigen bijdrage is toen gebaseerd op het door u geschatte verzamelinkomen.
De Raad heeft nu het inkomen en vermogen in het peiljaar en in het jaar waarin de peiljaarverlegging is gevraagd, gecontroleerd. De hercontrole kan leiden tot één van de volgende situaties:
- uw eigen bijdrage blijft hetzelfde, zie uitleg situatie a hierboven;
- u krijgt geld terug, zie uitleg situatie b hierboven;
- u moet betalen, zie uitleg situatie c hierboven;
- de peiljaarverlegging blijkt achteraf ongunstig te zijn, lees de uitleg hieronder bij vangnetregeling.
Vangnetregeling
U heeft na afgifte van de toevoeging gevraagd om een peiljaarverlegging. De eigen bijdrage is toen op basis van het door u geschatte verzamelinkomen gewijzigd. De Raad heeft nu zowel het inkomen en vermogen gecontroleerd in het peiljaar én in het jaar waarin u de peiljaarverlegging heeft gevraagd. Nu blijkt dat peiljaarverlegging u niets oplevert: de eigen bijdrage op basis van het peiljaar is lager dan de uiteindelijk opgelegde eigen bijdrage op basis van het verlegde peiljaar. Wij gaan uit van de situatie die voor u het beste uitpakt, dat is uw verzamelinkomen in het peiljaar.
Gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand?
Lees de voorwaarden en kijk of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand.
Peiljaarverlegging
Bent u minder gaan verdienen sinds uw aanvraag voor gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand? U kunt een aanvraag voor peiljaarverlegging doen.