Subsidieregeling Klokkenluiders
Per 1 februari 2024 heeft de Raad voor Rechtsbijstand (hierna: de Raad) een subsidieregeling Klokkenluiders ingesteld. Dit op verzoek van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid. De regeling maakt gratis rechtsbijstand en/of mediation aan klokkenluiders mogelijk. Dit geldt ook voor betrokkene derden en mensen die een klokkenluider bijstaan.
De subsidieregeling is in samenwerking met beide ministeries en het Huis voor Klokkenluiders tot stand gekomen. Om aanspraak te kunnen maken op rechtsbijstand of mediation heeft u een verwijzingsbrief nodig van het Huis voor Klokkenluiders waarin staat dat u een melder bent in het kader van de Klokkenluidersregeling.
Over de regeling
Met de subsidieregeling is gratis rechtsbijstand en/of mediation mogelijk voor personen die door een melding van een vermoeden van een misstand bijstand nodig hebben. Dit geldt voor de (potentiële) melder van een vermoeden van een misstand, maar ook voor een betrokkene derde of iemand die een melder bijstaat. Wilt u weten of u hieronder valt of heeft u andere vragen over de regeling? Lees hieronder verder of kijk bij de ‘Vragen en antwoorden over deze subsidieregeling’.
Wat kan de Raad voor u betekenen?
U kunt via de Raad een advocaat en/of mediator krijgen om u te helpen bij het conflict met uw werkgever. Dit is ook mogelijk voor een procedure in het strafrecht of een procedure of conflict in het sociaal zekerheidsrecht. U heeft hiervoor een verwijzingsbrief van het Huis voor Klokkenluiders nodig. Een brief waarin staat dat u een (potentiële) melder bent van een vermoedelijke misstand. Of dat u een betrokkene derde bent of een melder bijstaat.
Rechtsbijstand is mogelijk in alle fasen van het geschil. De bijstand van een advocaat en/of mediator is gratis. U hoeft dus geen eigen bijdrage te betalen voor het werk dat hij of zij voor u doet. Indien u mediation overweegt, dan is het belangrijk dat alle mogelijke deelnemers in de mediation daarmee akkoord gaan.
Aanvragen via het aanvraagformulier
Heeft u een verwijzingsbrief van de afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders ontvangen? En staat daarin vermeld dat u in aanmerking komt voor rechtsbijstand en/of mediation? Dan kunt u via deze regeling bijstand van een advocaat of mediator aanvragen. Het aanvraagformulier voor zowel de aanvraag voor een advocaat als voor een mediator vult u in op de website.
Wat gebeurt er na uw aanvraag?
Als wij uw aanvraag hebben ontvangen, neemt de Raad deze in behandeling. Uit de deelnemende advocaten en mediators zoeken wij er drie uit die het beste bij u of uw situatie passen. Vervolgens kiest u hieruit een advocaat of mediator en neemt u met hem of haar contact op. Als u zelf een advocaat of mediator heeft en deze graag wilt behouden, is dat mogelijk als hij of zij aan de voorwaarden voor deze regeling voldoet.
Wat kunt u doen voordat u bij ons een aanvraag indient?
Heeft u van het Huis voor Klokkenluiders nog geen verwijzingsbrief ontvangen? Of wilt u meer informatie over klokkenluiders? Neem dan contact op met het Huis voor Klokkenluiders. Zij zijn zeer goed op de hoogte van alles dat er speelt voor (potentiële) melders, mensen die melders bijstaan en betrokkene derden. Voor vragen over deze regeling kunt u ook kijken bij ‘Vragen en antwoorden over deze regeling’ op onze website.
Andere opties voor rechtsbijstand
Komt u niet in aanmerking voor een verwijzing door de afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders, maar heeft u wel rechtsbijstand nodig? De advocaat of mediator kan hier apart een toevoeging voor aanvragen, buiten deze regeling om. U moet dan wel een eigen bijdrage betalen. Of u hiervoor in aanmerking komt en de hoogte van de eigen bijdrage die u betaalt, is afhankelijk van uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden.
Ook kan het zijn dat u recht heeft op rechtsbijstand via een rechtsbijstandverzekering. In dat geval kunt u kiezen of u gebruik maakt van de rechtsbijstand via de verzekeraar of via deze subsidieregeling.
Hoe gaan wij om met uw gegevens?
De Raad gebruikt uw gegevens voor het behandelen van uw verzoek. Verder gebruikt de Raad de gegevens als dat nodig is voor de uitvoering en evaluatie van de regeling. Meer informatie over hoe de Raad met persoonsgegevens omgaat, kunt u vinden in onze privacyverklaring.
Meer informatie of heeft u vragen?
Heeft u vragen over de subsidieregeling, het invullen van het formulier of het verzenden van het formulier? Neem een kijkje bij de ‘Vragen en antwoorden over deze regeling’. Komt u er niet uit? Twijfel niet en bel ons op 088 787 1818. Wij helpen u graag!