Wat is mediation?
Bij mediation proberen twee partijen met hulp van een mediator tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding of een arbeidsgeschil. Het gaat bij het vinden van de oplossing niet om wie er juridisch gelijk heeft. Mediation lukt alleen als beide partijen de wens hebben om er samen uit te komen.
Een groot voordeel van mediation is, dat een zaak vaak snel en goedkoop wordt opgelost. De oplossing sluit ook beter aan op de wensen van beide partijen. Hierdoor houdt de oplossing langer stand. Dat is belangrijk, want vaak kom je elkaar weer tegen. Bijvoorbeeld als u na een scheiding samen voor uw kinderen blijft zorgen.
Mediation bestaat uit gesprekken tussen u, de andere partij en de mediator. U zit samen aan tafel. De mediator is de gespreksleider. De mediation start met het ondertekenen van een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst staat beschreven waarover het probleem gaat en wat de spelregels van mediation zijn. Wat gezegd wordt tijdens de mediation blijft geheim.
De mediator zorgt ervoor dat alle partijen hun verhaal kunnen doen. Hij helpt partijen om samen te zoeken naar oplossingen. De mediator bepaalt samen met u en de andere partij wat u afspreekt en wat u in de overeenkomst zet. Dat heet de slotovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.
De mediator die u kiest moet ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Via onderstaande knop kunt u een mediator bij u in de buurt vinden.
Lukt het niet om er met mediation uit te komen? Dan kunt u altijd nog naar de rechter. Het kan zijn dat het probleem voor een deel is opgelost, maar dat op een of meer punten een beslissing van de rechter nodig is. U heeft bijvoorbeeld wel afspraken over de kinderen gemaakt, maar over de verdeling van de bezittingen is dat niet gelukt.
Alle mediators die bij de Raad voor Rechtsbijstand zijn ingeschreven staan ook ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). De MfN bewaakt de kwaliteit van het werk van de mediators.
Als u gesubsidieerde mediation krijgt, betaalt de overheid een deel van de kosten van de mediator. Het andere deel betaalt u zelf. Dit noemen we de eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. Hoe lager uw inkomen is, hoe minder eigen bijdrage u hoeft te betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Eigen bijdrage.
Meer informatie
Over mediation & rechtsbijstand
Rechtwijzer
Bekijk via Rechtwijzer hoe u uw (juridische) probleem of meningsverschil het beste aanpakt.
Het Juridisch Loket
Het Juridisch Loket informeert over mediation. Bijvoorbeeld over de kans van slagen van mediation bij uw probleem of meningsverschil.